Botcsinálta Biokertész Blog

Botcsinálta Biokertész Blog

Rukkola

2023. március 11. - habakuk000

Tíz magból nyolc kelt ki március 11-i átültetéshez, szép egészséges sziklevelűek.

Február 26-i vetés, azaz két hét és jönnek az első levelek.

A bejegyzés trackback címe:

https://botcsinaltabiokertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6318069584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.15. 15:30:40

Szia botcsinálta!:D

Rukkolát lehet vetni virágládába, és azt nyáron ki lehet tenni a kertbe. Ősszel visszavágni, de nem tövidre, és pl. az irodád ablakpárkányán át is telehet, és még nő is. Lehet kertbe kiültetni, bírja a napos helyet , lehet szedni a levelét, és lehet meghagyni egynéhány szálat magba futni. A magját elszórja, kikel, ha nem vigyáz az ember az egész portát beterítheti. A szabadban nevelődött ízesebb. Nálam télikertbe telelt sok évig, már nem birom enni, ezért nem tartok bent, de az udvaron nagyon szépen virágzik.

habakuk000 2023.03.18. 06:14:45

@látjátok feleim szümtükkel: Hahó!
Hogyan találtál meg? Tulajdonképpen csak magamnak naplózok, nem hittem, hogy betéved bárki is.

Az a bajom a rukolával, hogy kinti ültetésnél nagyon rátelepednek a földibolhák, kis korukban pedig a csigák pusztítják, egyébként igazad van, sokkal finomabb.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.22. 11:33:33

@habakuk000:

Megnéztem a blogon az aktivitásod és látám, hogy van blogod. Aminek igazán örülök. :D

Régen kb. 8 évig kertészkedtünk. Alapból vidékiek vagyunk, és sokat hoztunk otthonról, majd ahol kertészkedtünk, ott egy olyan idős nő volt a tulaj, akinek a néhai férje a városi főkertész volt. Tőle nagyon sok mindent megtanultam, amit lassan már elfelejtenek a mai kertészek. Mi pl. neveltünk árvácska palántát, amit rendes kerti földbe ültettünk, és az nem égett ki az első szárazság alkalmával, ezért mindig el tudtuk adni. A néni egyik fia is kertészeti egyetemet végzett, sőt az apósa is kertész volt, orzágos killításokon nyert a 900huszas években. Virágkertészek voltak, de azért a zöldség sem pusztult el náluk.
Ha gondolod, majd amikor olyan hangulatban/állapotban leszek, akkor írogatok a tanultakból.

Nálam is volt a rukkolán földi bolha, de a rózsa permetezésekor azok is kaptak, mivel a azok előtt nő.. Ezzel szinte egész évre el voltak intézve.
A rózsákat évente egyszer-kétszer permetezem rovar ellen, mert az udvarban vannak, és ott gyakorlatilag csak gomba elleni tavaszi permetezés van.
A permetszer pedig káliszappanból készült oldat. Ha érdekel megírom miként készítem.
Az udvarban csa a szőlőlugas kap metszés után rezes lemosót.
Csigákat esténként, meg eső útán szedegetem, és a kacsák megeszik őket. Érdemes néhány kacsát tartani.:D
süti beállítások módosítása